«TREKKSPILLKRIGEN»

<<< tilbake

En folkekomedie om distiktsbanditter.

I Trekkspillkrigen» er det ikke bøndene det handler om i Rotmos bygdeunivers, nå er det kanskje mere kulturarbeiderne som får unngjelde.

Som i «Bønder i Solnedgang» utspiller også denne gangen dramaet seg i Spyet i Hydro kommune.
Men bortsett fra Ola Botns gammeldansorkester er hele persongalleriet byttet ut.
Mye av handlingen foregår i den tarvelige bedriften Lolitas renseri der det foregår langt mer enn rensing, og i den estetetiske heimen til Sivert Elgplassen.
Det fryses og distribueres elgkjøtt av tvilsom opprinnelse og kvalitet, men etterhvert skal denne virksomheten skal vise seg å få voldsomme konsekvenser.
Striden mellom gammeldansorkesteret til Ola Botn og felespilleren Sivert Elgplassen spiller også en sentral rolle i stykket, en klassisk strid mellom trekkspill og fele.
Det er ingen hemmelighet at det er trekkspillkarene som utgjør kjøttmafiaen.
Men felespilleren er nesten en enda større skurk som ikke griper inn, men han er bare opptatt av trekkspillkrigen.

Spyet i Hydro kommune fikk dårlig rykte etter en gjeng med småkriminelle bønder red rakt inn i solnedgangen for 2 år siden, men har du allikevel tenkt deg dit, er det sikrest å ta Signaturtoget. Når vi møter gjengen er det like før elgjakta, og tjuvtræneran ser ikke forskjell på bil og elg.
Ved Spyet stasjon ligger Domus der Ola Botn, ungkar med trekkspillsertifikat, fikk kjøpt et snes veldig billige kjøledisk, og tørr du å dra videre innover i dalstrøka, ja da kommer du til Lolitas Renseri.

Da «Bønder i solnedgang» ble satt opp på Sparbu for to år siden ble det møtt med jubel og begeistring.
Dette stykket er enda galere, skarpere og råere enn «Bønder i Solnedgang».

Velkommen til Distrikts-Norge igjen, du også!

PERSONGALLERI:
Ola Botn (Lorents Arild Ramberg) og gammeldansorkesteret er still going strong. Ola har nå avansert til eksteriørdommer av gris. Han er overbevist om at det er en finansiell fremtid i frossenkjøtt.

Per Innstein (Sivert Melgård) (sjåfør i Tine)
Pål Utstein (Bjørnar Austheim) (disponent i Felleskjøpet) er med på businessen.

Ordfører Espen Storstein (Leidulv Holan) driver lyssky distriktspolitkk, og privat sjøldigginsprosjekt. Da Hærens overkommando blir innlagt på Rikshospitalet, blir han kvalm, spyr og vil skygge banen.

Sivert Elgplassen (Stein Roar Madsen) (fiolin) har slutta på Prior av solidaritet med hønan. Han er utilregnelig, på grunn av senskader fra et vegetarianer-kollektiv på Skatval, og leser Maos Lille Røde på Sparbudialekt. Han ligger tynt an til Elgfestivalen, med Landbruksminister-visitt, da fiolinen er et avdanka festinstrument.

Lolita Pepita Bakken (Ida Melgård) er nykomling, enke og renserieier med et uavklart forhold til Ola Botn. Orkestret øver i lokalene hennes, og Ola har foretatt radikal bruksendring som gjør maskinene uegnet til skittentøy. Hun påstår å ha fire fjernadopterte barn.

Morten Bakken (Vetle Røsten Granås) er farløs sønn av Lolita, eplekjekk ungdom med næringsvætt. Han har spilt sax i Spyet Janitsjar, men gikk over til mandolin etter å ha vært på Sildajazz. Morten er dypt rystet over morens tap av hår og diverse legemsdeler.

Jeanette Kolbjørnsen (Heidi Marie Taraldsen) en journalist og småbarnsmor fra Ålesund. Hun utgir seg for ambulerende frisør (i en Toyotabuss), og innvandrer uten oppholdstillatelse. Morsrollen ivaretas via et Nokia-abonnement (connecting people?). De skarpsynte mannfolka på Spyet gjenkjenner ei russisk hore når de ser en.

Regi: Kall Garli
Sanginstruksjon: Heidi Melgård
Scenografi: Per Helge Bøe

Orkester:
Andreas Melgård (keyboard og musikalsk leder)
Ronni Garli (trommer)
Sverre Bjarne Inndal (gitarer)
Jonas Christensen (bass)
Torfinn Hofstad (fiolin)